מדריך חיפוש עבודה בישראל

חוק דמי מחלה

בחייו של עובד ישנם ימים בהם הוא מרגיש לא טוב. כך זה אצל כל אדם, ולכן חשוב להתייחס לכך גם במסגרת יחי עובד-מעביד, בכדי לא להביא למצב בו העובד נמנע מלהישאר בבית כשהוא חולה, משום שאינו רוצה להפסיד כסף בשל מחלתו. עניין זה מוגדר למעשה כתקנה בקובץ דיני עבודה ובמילים הרשמיות: חוק דמי מחלה.

מדוע יש לחוקק חוק כזה? כאמור, אדם אשר מבין כי היעדרותו מהעבודה תעלה לו בשכרו, לא ימהר להיעדר ממנה. הוא ירצה לקבל את מלוא שכרו ולכן יבוא לעבודה גם כשהוא חולה לגמרי, באופן טבעי.

במקרים כאלו, לא רק שיש סכנה לבריאותו ועבודתו לא תהיה איכותית כמו ביום בו הוא בריא לחלוטין, אלא שהוא גם עלול להדביק אנשים נוספים, מה שיפגע בצורה אנושה בתוצרת של העסק כולו. בשורה התחתונה, לשני הצדיים יש אינטרס לשמור על החוק ולהעניק לאדם דמי מחלה במקרים מסוימים.

אין שום קשר בין ימי חופשה לימי מחלה

זהו עניין שחשוב לזכור: אין שום קשר בין הימים המוגדרים כימי מחלה של העובד, לבין הימים המוגדרים כימי חופש. כיום, בידן של זכויות עובדים והבנה כי העובד הוא הנכס החוב ביותר בעסק, ברור כי מגיעים לו ימי חופשה מידי שנה, אשר לא קשורים למצבו הבריאותי או לבעיות מהן הוא סובל.

לכן, מעביד אשר מנסה לקשור בין שני הדברים, עובר למעשה על החוק. שימו לב שאין שום תקנה או סעיף בחוזה ההתקשרות ביניכם אשר תולה את האחד בשני, ועמדו על זכותכם לקבל דמי מחלה, במסגרת חוק דמי מחלה, באופן מלא.

מתי אדם יקבל דמי מחלה?

ראשית, חשוב לדעת כי מספר הימים הגבוה ביותר שיוכל לקבל עליהם האדם דמי מחלה, הוא 18 ימים. עם זאת, ובמקרה שסוכם כך בין העובד למעביד, הוא יכול 'להעביר' ימי מחלה שלא נוצלו משנים קודמות, עד תקופה של 90 יום. אבל, מדובר בעניין שהוא רשות מצד המעביד ולא חובה על פי חוק.

כפי שניתן להניח, אדם יקבל תשלום על ימי מחלה כאשר הוא נעדר מעובדתו וקיבל על כך אישור מהרופא. מומלץ להשיג את האישור ביום הראשון של ההיעדרות מהעבודה, משום שהתשלום עבור דמי המחלה, שייכלל במשכורת של אותו עובד, יועבר בהתאם לזמן הדיווח.

כיצד נקבע גובה התשלום? ישנם שלושה שלבים לקבלת התשלום, על פי חוק דמי מחלה: ביום הראשון, לא יקבל העובד תשלום כלשהו. בימים השני והשלישי, הוא יזכה לתשלום של 50% משכרו. ביום הרביעי ואילך הוא כבר יזכה לתשלום מלא, על פי שכרו.

לא רק במקרה של מחלת העובד

חוק דמי מחלה מכיר במקרים שבהם העובד נאלץ להיעדר מעבודתו גם כאשר הוא אינו חולה בעצמו. הרי במהלך חיינו אנחנו מחויבים גם לאנשים אחים וקשורים קשר חזק לאנשים אלו, ולכן נרצה להתפנות לטפל בהם כאשר הם יחלו. אלו המצבים אותם מכיר החוק:

  • מחלה של ילדו של העובד: ניתן להיעדר עד שמונה ימים בשנה, כל עוד ההורה השני אינו נעדר גם הוא מעבודתו
  • מחלה של ילד שמגודל על ידי הורה אחד: ניתן להיעדר עד 12 ימים בשנה
  • מחלת הורה: כאשר אחד מהוריו של העובד, כשהם בני 65 ומעלה, חולים וזקוקים לסיוע, יכול העובד להיעדר עד שישה ימים בשנה, כל עוד אחד מהאחים לא נעדר גם הוא מעבודתו בשל כך
  • מחלת הוריו של בן הזוג: עד שישה ימים בשנה, באותם תנאים
  • מחלת בן זוג: עד שישה ימים בשנה
  • בדיקות הריון ולידה של בת הזוג: עד שבעה ימים בשנה

למידע נוסף: חוק דמי מחלה, התשל"ו - 1976

שתף תוכן זה עם חבריך!

כללי

לימודים בחו"ל

הכנה לעבודה

זכויות עובדים

מדריכי חיפוש עבודה

חיפוש לפי תחומים

מפרסמים ונותני חסות

ג'וביק קבוצת נישה השמה דנאל משאבי אנוש

הטיפים המקצועיים שלנו לכתיבת קורות חיים אטרקטיביים ורלוונטיים.

קרא עוד

כל מה שאתה צריך לדעת כדי להתכונן לקראת ראיון העבודה.

קרא עוד

כיצד למקסם את מאמצי חיפוש העבודה בעזרת חברות השמה.

קרא עוד