מדריך חיפוש עבודה בישראל

פיטורין מפלים מהעבודה

לכל אדם יש השקפות, נטיות פוליטיות ומיניות, תחומי עניין וחובות מסוגים שונים. עבור האדם הפרטי, אלו בדיוק הקריטריונים שגורמים לו להתחבר או להתרחק מאדם מסוים, אבל בתחום התעסוקה, אין זה כך. מעביד אשר לא אוהב את השקפת עולמו של אחד מעובדיו או את אורח חייו, לא יכול לפטר אותו בשל כך. אחרת, אלו יהיו פיטורין מפלים מהעבודה.

אפליה היא מצב בו אדם אחד מועדף על פני האחר לא בשל כישורים טובים יותר, אלא בשל מראהו החיצוני, אורח חייו וכדומה. כלומר - העדפה שאין לה שום קשר לתפקיד אותו ממלא העובד. למעסיק אסור לבצע העדפה כזו, משום שהוא יהיה מפלה ויסתכן בעבירה על החוק. כיום, מדובר בעניין פלילי לכל דבר.

החברה המערבית עברה הרבה עד שהגיעה למקום בו היא נמצאת כיום

ויש לה עוד הרבה מאוד מה לשפר. אם בעבר הרחוק נעשתה אפליה על בסיס קבוע בין שחורים ללבנים באמריקה או בין יהודים ל'ארים' בגרמניה, הרי שהיום דבר כזה לא יכול לקרות. אין שום סיכוי שאדם לא ייכנס למקום כלשהו בגלל צבע עורו, העדפותיו המיניות, המפלגה שבה בחר וכדומה.

בעבר הלא רחוק, חלק מהדברים הללו היו טבועים עמוק בחרות רבות. האפליה בין גזעים, מינים וכדומה הייתה אורח החיים בחברות רבות, מה שהביא רבים מאוד לקיפוח מתמיד שלא איפשר להם להתקדם בחייהם ולהגשים את רצונותיהם הגדולים ביותר. בין היתר, הקיפוח הזה הגיע גם לעבודה.

כך, למשל, בוצעו לא אחת פיטורין מפלים מהעבודה לאחר שהמעסיק גילה כי העובד שלו הוא בעל נטיות הומוסקסואליות, או שהשקפותיו הפוליטיות לא תואמות את שלו. בתקופות החשוכות הללו, הכוח הגדול ביותר היה בידי המעסיקים. כיום, המצב הופך אט אט להיות שונה לחלוטין: בידי העובדים יש כוח גדול מאוד, שיש בו כדי לגבור על כל מעסיק כמעט. לצידם של העובדים עומד החוק, שבין היתר אוסר פיטורין מפלים מהעבודה. החוק הזה מתייחס לשלל מקרים חשובים, שיש בהם כדי לעצב את החברה שלנו ולהשפיע על התפיסה של כל אחד ואחד מאיתנו. עד כדי כך.

לא רק על רקע השקפות

לעיתים, מדובר בעניינים הרבה יותר 'פשוטים': מעסיק שמפטר את העובד שלו משום שזה נענה באופן קבוע לצו המילואים שהוא מקבל (עניין שהוא בגדר חובה כמובן בישראל); מעביד שמפטר את העובדת שלו משום שנכנסה להריון; אדם שפוטר מעבודתו רק משום שהוא בעל מוגבלות (שאינה מפריעה לו לבצע את עבודתו בצורה הטובה ביותר).

כל הדוגמאות הללו הן מקרים של פיטורין מפלים מהעבודה, ולרשותו של העובד המפוטר עומדים שלל כלים להילחם ולהיאבק בתופעה הזו. למעש, מקרה של פיטורין מפלים יכול להגיע בקלות אל בית המשפט.

זה יחליט, בהתאם לנסיבות ולעובדות שהוצגו בפניו, כיצד לנהוג במקרה שהובא אליו. במקרים לא מעטים, פוסק בית המשפט על תשלום פיצויים לא קטנים ויכול אפילו להורות על חזרתו לעבודה מלאה. לכן, חשוב שכל אחד יעמוד על שלו. במקרה בו אדם חש כי פיטוריו היו לא מוצדקים ובעיקר מפלים, אסור לו לשתוק.

שתף תוכן זה עם חבריך!

כללי

לימודים בחו"ל

הכנה לעבודה

זכויות עובדים

מדריכי חיפוש עבודה

חיפוש לפי תחומים

מפרסמים ונותני חסות

ג'וביק קבוצת נישה השמה דנאל משאבי אנוש

הטיפים המקצועיים שלנו לכתיבת קורות חיים אטרקטיביים ורלוונטיים.

קרא עוד

כל מה שאתה צריך לדעת כדי להתכונן לקראת ראיון העבודה.

קרא עוד

כיצד למקסם את מאמצי חיפוש העבודה בעזרת חברות השמה.

קרא עוד