החוק במדינת ישראל מקנה לאזרחים את הזכות לקבל דמי אבטלה בכפוף לתקנות החוק. אנשים מוכשרים בגילאים שונים נקלעים לסיטואציות בהן הם מוצאים עצמם מחוסרי עבודה. כאשר עובד מאבד את מקום עבודתו הוא מאבד את מקור הפרנסה שלו וחווה קשיים משמעותיים.
דמי הביטוח הלאומי ששולמו על ידי העובד במשך כל תקופת עבודתו מקנים לו את הזכות לקבל סיוע ותמיכה. דמי אבטלה מוענקים למובטלים מתוך כוונה לאפשר להם לשמור על רמת חיים סבירה בתקופה בה הם מחפשים לעצמם עבודה חדשה.
הזכאות לקבלת דמי אבטלה נקבעת בהתאם לתקנות החוק כאשר ישנה התייחסות לגיל, מצב משפחתי, רמת שכר קודמת, הכשרה מקצועית, מקום מגורים וכושר עבודה. ישנם מקרים בהם האדם מצליח למצוא עבודה חדשה במהרה אל מול מקרים אחרים בהם האדם נפלט לחלוטין משוק העבודה.
בתום תקופת הזכאות לדמי אבטלה מגישים אותם מובטלים שלא עלה בידם למצוא עבודה מתאימה בקשה לקבלת הבטחת הכנסה. דמי אבטלה הם זכות בסיסית של כל עובד שמשלם את דמי הביטוח הלאומי במדינת ישראל. אין כל סיבה להתבייש להיעזר בדמי האבטלה במידת הצורך.
בכדי לקבל קצבת אבטלה חודשית יש לגשת אל סניף הביטוח הלאומי הקרוב לאזור המגורים ולהגיש תביעה. את פוליסת הביטוח הלאומי יש להפעיל על ידי הגשת תביעה, ממש כמו כל פוליסת ביטוח אחרת. עם הגשת מסמכי התביעה מועברת הבקשה לבדיקת נציגי הביטוח הלאומי ומטופלת בהתאם. הזכאות לקבלת דמי אבטלה מוגדרת בחוק בהתאם לשלושת הקריטריונים הבאים:
נדירים המקרים בהם סטודנטים זכאים לקבלת דמי אבטלה. שעות הלימוד מגבילות את הזמינות שלהם לעבודה במשרה מלאה. בהתאם לכך, החוק לא מאפשר להם לקבל זכאות לדמי אבטלה. סטודנטים שפוטרו מעבודתם הקבועה במהלך הלימודים זכאים לקבלת דמי אבטלה לתקופה קצובה.
בעלי מערכת שעות גמישה שמאפשרת עבודה במשרה מלאה יוכלו לקבל דמי אבטלה בכפוף להצגת מערכת השעות והבעת נכונות לעבוד במשרה מלאה. סטודנטים שמבקשים לבחון את זכאותם לקבלת דמי אבטלה יוכלו לגשת עם מערכת השעות לסניף הביטוח הלאומי הקרוב ולהגיש תביעה.
יש לציין כי כל סטודנט מחויב בתשלום חודשי של דמי ביטוח לאומי. כאשר הסטודנט עובד המעביד מפריש בעבורו את התשלום. הסטודנטים שלא עובדים בעבודות קבועות מתבקשים להקפיד לשלם את דמי הביטוח הלאומי בהתאם לחוק.
נשים בהריון מתקדם מתקשות למצוא מקום עבודה. המעסיקים אינם מעוניינים לשכור לעבודה עובדת שצפויה לצאת בעוד זמן קצר לחופשת לידה ממושכת. בהתאם לכך מתקשות נשים בהריון למצוא עבודה מתאימה גם כאשר הן מופנות למשרה על ידי לשכת התעסוקה.
לאחר הלידה זכאית האישה לחופשת לידה בת 3 חודשים בתשלום. במהלך חופשת הלידה האישה אינה זכאית לקבל תשלום דמי אבטלה. חשוב לציין גם כי נשים שמאריכות את חופשת הלידה ללא תשלום לא תוכלנה לקבל דמי אבטלה.
כל עוד מקום העבודה שמור לה אין היא זכאית לקבל סיוע מלשכת התעסוקה או מעמד של מובטלת. במקרים בהם האישה ביקשה לשוב למקום עבודתה בתום חופשת הלידה ונתקלה בסירוב היא זכאית לסיוע במציאת מקום עבודה חדש תוך תשלום דמי האבטלה בכפוף לתקנות החוק.