מדריך חיפוש עבודה בישראל

מס על פיצויי פיטורין

פיצויי פיטורין הם דרך נפלאה להתחיל דרך חדשה. הם מיועדים, כף רובינו מאמינים, כדי לסייע לאדם שעזב עבודה אחת, להסתדר תקופה מסוימת עם הכסף שקיבל מהפיצויים, עד שימצא עבודה אחרת. למעשה, הכספים הללו הם גם משהו שתוכלו להשתמש בו לצורך חיסכון לטווח ארוך - אך על זה בהמשך.

פיצויי פיטורין הם כמו קופת חיסכון - קרן מיוחדת אשר נשמרת לזמן בו יפוטר האדם, או שיפרוש, ואז כספים אלו יוכלו לשמש גם כמענק פרישה. וכמו כל חיסכון שאנחנו צוברים לאורך חיינו, גם את החיסכון הזה מחייבת המדינה במס. זו הדרך של המדינה לגבות מאיתנו כסף כדי להחזיר לנו אותו בצורת השקעה ציבורית.

כך או כך, לא רבים יודעים כי הפיצויים שהם מקבלים לאחר שפוטרו (או התפטרו, בתנאים מסוימים) זוכים גם הם למיסוי. למעשה, הכסף שמתקבל לחשבונכם בהתאם לזכויות פיצויי הפיטורין שמגיעות לכם על פי חוק, מגיע לאחר הניכוי של המס הזה. וכשמדובר באדם שעבד שנים רבות באותו מקום, זהו סכום לא מבוטל בכלל.

גובה המס שעלינו לשלם

המס שעלינו לשלם הוא מס שולי, כלומר - מדרגות מס שמחושבות על פי מידת ההכנסה שלנו. כך, המס שישלם עובד על הפיצויים שלו ייקבע על פי הסכום הכולל שקיבל, ואם זה מגיע לסכומים של מעל 40,000 שקלים, מדובר כאן על סכום לא מבוטל.

נוכל להסביר זאת על ידי חלוקת השכר לכמה רמות. בין השקל הראשון ל-5,200 ש"ח, ישלם העובד 10%. לעומת זאת, על ה'נתח' שבין 20,050 ש"ח ל-41,830 ש"ח, הוא ישלם כבר 33%. על כל שקל שמעל ל-41,830 ש"ח, הוא ישלם מס של 48%.

עם זאת, חשוב לציין כי אותו אדם שמקבל את כספי הפיצויים, זוכה לפטור אוטומטי מתשלום מס על סכום של עד 11,950 ש"ח. לכן, כל התמונה הופכת להיות מעט יותר אופטימית ומסתבר שכך או כך, יישאר בידיו לא מעט כסף.

כיצד העניין מתבצע בפועל?

כידוע, המעביד חייב לשלם את פיצויי הפיטורין לעובד מהיום בו הסתיימה עבודתו, אך הלנה תיחשב כזו מהיום ה-15. כך או כך, ברגע בו בוצע התשלום, יש לנכות את המס מהסכום, בהתאם להוראות מס ההכנסה. לרוב, יהיה העובד זה שיציג בפני המעביד את הנתונים שלו, אשר נמסרו לו ממס ההכנסה, וכך ינוכה המס (אגב, כל אחד מאיתנו זכאי לסיוע מפקיד השומה במילוי הטופס המתאים).

כאמור, העובד יקבל לידיו את סכום הנטו ולא את הברוטו. גם אם יבחר שלא למשוך את הכסף (ומייד נגיע לזה), הגוף אשר מנהל את הכספים - כלומר, הקרן, חברת הביטוח וכדומה - תנכה את המס מראש, כך שרק הסכום נטו יישאר בקופה.

האם יש דרך לצמצם את ה'נזק'?

בהחלט יש. ראשית, ישנה אפשרות לבקש הגדלה של הפטור ממס על חלק מהפיצויים. לא תמיד זה עובד, אבל בהחלט כדאי לנסות זאת. אפשרות נוספת, היא פשוט לא למשוך את הכסף, או למשוך אותו בשנים הבאות.

דעו כי ניתן להחליט להעביר את הפיצויים לקרן הפנסיה שלכם וכך להגדיל אותה. כמו כן, אפשר לבצע פריסה של המס, אך זה ייחשב על פי רמת ההכנסה שלכם בהמשך. בכלל, המס שתשלמו נקבע על פי השכר הנוכחי ולא על פי השכר במהלך עבודתכם, לכן מומלץ לשקול לשלמו מוקדם ולא להשתהות, אם אתם צופים ששכרכם יעלה בקרוב.

שתף תוכן זה עם חבריך!

כללי

לימודים בחו"ל

הכנה לעבודה

זכויות עובדים

מדריכי חיפוש עבודה

חיפוש לפי תחומים

מפרסמים ונותני חסות

ג'וביק קבוצת נישה השמה דנאל משאבי אנוש

הטיפים המקצועיים שלנו לכתיבת קורות חיים אטרקטיביים ורלוונטיים.

קרא עוד

כל מה שאתה צריך לדעת כדי להתכונן לקראת ראיון העבודה.

קרא עוד

כיצד למקסם את מאמצי חיפוש העבודה בעזרת חברות השמה.

קרא עוד